הדברת יתושים בבית ובגינה
היתוש הוא חרק מעופף בעל גלגול מלא, הפעיל בעונת האביב והקיץ, וניזון מטל דבש. הנקבות מוצצות דם המשמש אותן להליך ייצור הביצים. רוב היתושים פעילים בשעות הלילה, אך קיימים מינים שפעילים ועוקצים גם בשעות היום. הדברת יתושים בבית יכולה להתרחש גם באמצעים בייתיים וגם מקצועיים.
תכונות אופייניות ומחזור החיים
לאחר שהנקבה סיימה למצוץ דם מהקורבן המזדמן, היא פונה למקור המים הקרוב כדי להטיל בו ביצים, אשר מהם בוקעים זחלים בעלי יכולת שחייה וצלילה. היתוש עובר ארבע דרגות, שבהן הזחל מתגלם לגולם וכעבור כמה ימים בוקע מהגולם יתוש בוגר. בטמפרטורה מתאימה התהליך נמשך פחות משבועיים. במהלך כל חייו נשאר הזכר קרוב למקווה המים וממתין לנקבות שחוזרות עמוסות דם על מנת להזדווג אתן. הנקבה יוצאת למסע ארוך, שמטרתו העיקרית למצוץ דם החיוני להתפתחות הביצים. כל נקבה יכולה להטיל מאות ביצים במהלך חייה.
שלושת שלבי החיים הראשונים של היתושים הביצים, הזחלים והגלמים יכולים להתקיים רק במקווי מים עומדים או בנחלים שזרימת מים בהם אטית. בעקיצה מחדירה הנקבה לקורבן חומרים שונים המאלחשים את מקום העקיצה ומונעים כאב כדי למצוץ דם מבלי שהקורבן ירגיש. אם הנקבה עקצה במהלך חייה קורבן הנושא בדמו מחלה כמו מלריה או קדחת הנילוס המערבי או מחלות אחרות, והיא עצמה שייכת למין המתאים, המסוגל לשאת ולהעביר את המחלה, היא תתחיל להדביק את הקורבנות הבאים שלה במחלה.
במחזור החיים של היתושים טמונה נקודת התורפה העיקרית שלהם המאפשרת לנו להילחם בהם בהצלחה גדולה באופן יחסי למזיקים תברואיים אחרים. היערכות מקדימה ונכונה של הרשויות ושל הציבור עשויה להפחית למינימום כמעט בלתי מורגש את בעיית היתושים, אך מנגד, הזנחה, חוסר התארגנות, ומזג אוויר הפכפך עלולים לגרום לערים שלמות לסבול ממכת יתושים קשה מאוד, ולהביא לסיכון ולפגיעה בבריאות הציבור.
מיני היתושים הפעילים בישראל
אנופלס
האנופלס מסוגל להעביר את מחלת המלריה. כיום הוא קיים במקומות מסוימים בארץ. הוא מסוגל לעבור את דרגת הזחל והגולם במים מתוקים ונקיים בלבד.
קולקס
הקולקס מעביר את קדחת הנילוס המערבי. מין זה מסוגל להתפתח גם במי ביוב. והוא הנפוץ ביותר בארץ.
אדס
לאדס שתי תכונות בעיתיות; הוא פעיל גם במהלך היום, והוא מסוגל לדגור גם במי מלח, בגֵבי מי ים לאורך חופי הים.
הנמר האסייתי
בשנים האחרונות התגלה במדינת ישראל מין נוסף של יתושים, בעל תכונות בעיתיות מאוד, המסוגל להעביר מחלה נגיפית הנקראת דנגה, מחלה הנחשבת לקשה ועשויה לגרום למוות. בארץ לא ידוע כרגע על חולים שחלו במחלה.
על פי הסברה, הנמר האסייתי מתפשט בעולם באמצעות מסחר בצמיגים יד שנייה, המכילים מים ובהם זחלי יתושים, וכפי הנראה כך הוא הגיע לישראל. אחת מהבעיות הנוספות שיש עם יתושי הנמר האסייתי היא שפעילותם במהלך היום מקשה על האדם להפעיל אמצעי מיגון אישיים להרחקת יתושים.
התגוננות אישית
מקובל לחשוב שהדבר היחיד שאפשר לעשות נגד יתושים ברמה האישית הוא שימוש באמצעי מיגון אישיים, כגון: אירוסולים, כילות ורשתות, וכי הטיפול במקווי המים הוא באחריות הרשות המקומית: אך למרות המודעות והמשאבים האדירים שהרשויות המקומיות והגופים הממשלתיים משקיעים במטרה למזער את בעיית היתושים, הקושי הגדול ביותר העומד בפני הרשות העירונית בפתרון בעיית היתושים הוא איתור מוקדי הדגירה הלא מוכרים. מוקד דגירה שמכיל כמה ליטרים של מים יכול להפיץ אלפי יתושים במהלך השנה, ולהשפיע על שטח של כמה קילומטרים מרובעים. מוקדי דגירה כאלה יכולים להימצא בכל מקום, מגגות, דרך כל סוג של שטח פתוח, ועד מקלטים וחצרות פרטיות.
לעיריות אין את התקציבים ואת היכולת לסרוק את כל השטחים שבתחום שיפוטן, והן מנטרות ומטפלות בדרך כלל במקווי מים ידועים. לכן למעורבות האזרח עשויה להיות תרומה מכרעת בפתרון בעיות מקומיות של יתושים, בשתי דרכים עיקריות: דיווח לעירייה על עקיצות יתושים מאפשר לעירייה למפות את מוקדי הפעילות של היתושים ולרכז את מאמצי איתור מוקדי דגירה חדשים של היתושים. הפעולה השנייה שניתן לבצע באופן אישי, והיא חשובה ויעילה, היא ביצוע סריקה בסביבת המגורים במטרה לאתר מוקדי דגירה של זחלי יתושים. אם איתרתם דגירה כזו בסביבת ביתכם, עליכם לדווח על כך לעירייה, שברוב המקרים תבצע את הטיפול על חשבונה או תנחה את הבעלים של המקום שקיים בו מקווה המים הבעייתי לטפל בו.
מקומות שיש לסרוק
חצרות, בורות ביוב, עציצים, שלוליות, מאגרי מים מתוקים, גֵבי מים מלוחים על חוף הים, ואדיות, בריכות חמצון ומתקני ביוב, מקלטים, מרתפים, צמיגים זרוקים, תעלות ניקוז, תעלות תשתית תת-קרקעיות של חברת חשמל ובזק, שמורת טבע קרובה, או כל מקום אחר שיכול להכיל מים, אפילו בכמויות קטנות, יכול לאפשר ליתושים לעבור את שלושת השלבים הראשונים של חייהם. כאשר אתם מוצאים מקור מים כזה אשר בתוכו מתפתחים זחלי יתושים, פעולות ההדברה ברוב המקרים פשוטות; אם מדובר במקור מים זמני שנשאר מהחורף, יש לנסות לייבשו. אם הדבר לא ניתן לביצוע, יש לנקוט את הפעולות הבאות:
- כאשר מדובר בשטח ציבורי, יש לפנות לרשות המקומית, אשר מחויבת לטפל במוקדי דגירת היתושים שבשטחה.
- כאשר השטח שמוקד הדגירה נמצא בו שייך לגורם פרטי, יש לפנות אליו ולדרוש ממנו לטפל במפגע ובמקביל לפנות לרשות המקומית ולדווח על המפגע.
- אם השטח שייך לכם, סביר להניח שהטיפול לא יתבצע על ידי הרשות העירונית, ותצטרכו לבצע את הטיפול על חשבונכם. לשם כך תזדקקו לשירותיו של מדביר.
- כאשר מוקד הדגירה נמצא בבניין משותף, יש ליידע את הרשות המקומית על מנת שתפקח על ביצוע טיפולים, אך הטיפול צריך להתבצע על ידי מדביר ועלות הטיפול תשולם ברוב המקרים על ידי דיירי הבניין המשותף.
מבנים ושכונות בבנייה
מבנים בבנייה מהווים לא פעם מוקד לדגירה ולהפצה של יתושים. במבנים אלה מצטברים לעתים מי גשמים, בתוך מרתפים, מקלטים, בחדרים, או בחביות שממולאת על ידי הפועלים ומשמשות אותם לבנייה וכמובן גם לגידול זחלי יתושים. אם אתם גרים ליד מבנה בבנייה, או גרוע מכך ליד שכונה בבנייה, ואתם סובלים מיתושים, עליכם לבצע במבנה ביקורת שוטפת אחת לשבועיים לפחות, לנסות לאתר מים עומדים, ולדרוש מהקבלן לייבשו. אם אתם גרים ליד שכונה בבנייה, עליכם לדרוש מהעירייה לבצע במבנים ביקורת שוטפת על מנת לאתר מוקדי דגירת יתושים ולטפל בהם, או לחייב את הקבלן לייבשם.
שכונות בבנייה נמצאות תחת פיקוח הדוק של הרשות המקומית שבתחומה הן נבנות, ועל מחלקת התברואה להפיץ לקבלנים הבונים הנחיות בנוגע למים המצטברים בתוך המבנים. אם מחלקת התברואה אינה יכולה להציג לכם מסמך הנחיות בנוגע למים עומדים במבנים והשלכותיהם בנוגע ליתושים שאותו היא מפיצה בקרב הקבלנים ובעלי הבתים בבניה סביר להניח שהיא לא מבצעת פיקוח בנושא היתושים בשכונה הנבנית, ולכן אתם סובלים.
הטיפול במקווי המים
כאשר לא ניתן ליבש את מקווה המים, הטיפול נגד היתושים הופך למשימה שוטפת, שאמורה להימשך כל חודשי האביב, הקיץ והסתיו, בהתאם לרמת הנגיעות. מכיוון שמחזור החיים של היתוש מרגע הטלת הביצים ועד בקיעת הבוגרים נמשך בתנאים טובים כעשרה ימים עד שבועיים, ובסביבה שחיים בה זחלי היתושים רוב פעולות ההדברה יעילות לזמן מוגבל של כמה שעות או ימים – עקב התנאים המשתנים, כמו זרימת מים, שמש, לחות, רוחות וכולי – נוצר מצב שכעבור כמה שעות או ימים אחדים אחרי הטיפול המוצלח, מתחיל דור חדש של יתושים את חייו במקווה המים. פעולות הניטור השוטפות במקווה המים יאפשרו למדביר לקבל את ההחלטה מתי לבצע את הטיפול הבא נגד הזחלים.
הערכות לטיפול נגד יתושים
- הכנת תוכנית שנתית להדברת עשביית גדות הנחלים וסדרת דרכי שרות לאורך גדת הנחל, יש לוודא שהתוכנית כוללות התקשרות שנתית עם קבלנים להדברת עשבייה, והתקשרות עם קבלני הדברת יתושים.
- מיפוי כל מקווי המים הידועים בשטח הרשות, העונתיים והקבועים.
- ביצוע פעולות ניטור שוטפות לכל מקווי המים והנחלים מיד עם בוא האביב.
- ביצוע פעולות הדברה שוטפות בהתאם לתוצאות הניטור.
- הסדרת זרימה בכל הנחלים ותעלות ניקוז בתחום השיפוט של הישוב
- התקשרות עם רשויות הניקוז ומחלקות תברואה של איגודי ערים בכל הנושאים הרשומים מעלה
האפשרויות העומדות לרשות המדביר לטיפול נגד זחלי יתושים
- שמנים מסוגMLO . שמנים אלה צפים על פני המים, מתפזרים ביעילות ומונעים מהזחלים ומהגלמים לנשום אוויר. אסור להשתמש בשמנים אלו במקווי מים בשמורות טבע, במים מתוקים לשתיה, או במקומות שיש בהם בעלי חיים אחרים במים. השימוש בשמני MLO מותר רק במי ביוב. שמני ה-MLO מתפרקים בתוך שעות אחדות, וכך נמנע זיהום סביבתי. השימוש בשמנים אחרים מכל סוג שהוא לא יצליח לפתור בעיות זחלי היתושים, מאחר שרוב סוגי השמנים אמנם צפים על המים, אך הם אינם מתפזרים ביעילות על פניהם, ומשאירים "חלונות" שמאפשרים לזחלי היתושים לנשום. כמו כן רוב סוגי השמנים ממשיכים לזרום עם המים ולא מתפרקים, והם גורמים לזיהומים סביבתיים חמורים.
- דגי גמבוזיה: הגמבוזיה הוא דג טורף קטן החי במים מתוקים, ואם מקווה המים שאתם רוצים לטפל בו הוא מקווה מים מתוקים, דגי הגמבוזיה יכולים לעשות עבודה יעילה מאוד. מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום כדי לדעת אם הגמבוזיה אכן מתאימה לחיים במקווה המים שלפניכם. אין לשחרר דגי גמבוזיה בשמורות טבע ללא אישור הפקח האזורי של רשות שמורות הטבע, מכיוון שהם טורפים, בנוסף לזחלי היתושים, גם בעלי חיים אחרים החיים במים.
- BTI – חומר הדברה סלקטיבי שמאושר לשימוש למדבירים בלבד. חומר זה מופק מחיידק וגורם לפגיעה במערכת העיכול של זחלי היתושים. ה-BTI הוא חומר שפותח בארץ על ידי פרופסור יואל מרגלית באוניברסיטת באר שבע.
יעילותו של חומר זה מוגבלת למקווי מים נקיים בלבד, מכיוון שבמי ביוב יש לזחלי היתושים מגוון רחב של מזון, והם לא יאכלו בהכרח את ה-BTI. - IGR, מג"חים: מווסתי גדילת חרקים. המג"חים יעילים מאוד כאשר הם מופעלים מתוך שיקול דעת וניסיון. הם פוגעים בדרגות הצעירות של היתושים בכך שהם מונעים את ביצוע הגלגולים ועוצרים את תהליך הגדילה של החרק.
טיפול מחזורי
כאשר לא ניתן ליבש את מקווה המים, יש להיכנס לטיפול מחזורי נגד זחלי היתושים, מהסיבות הבאות:
- לכל חומרי ההדברה המופעלים נגד יתושים אורך חיים מוגבל לכמה שעות עד כמה ימים כדי לא ליצור זיהום סביבתי והרעלות משניות.
- המשמעות היא שזמן קצר לאחר שהחומר קוטל את הזחלים, מתחיל להתפתח מחזור חדש של זחלים שיהפכו ליתושים בוגרים בתוך עשרה ימים עד שבועיים. לכן הטיפול נגד היתושים כולל שתי פעולות משולבות הנעשות באופן מחזורי במקווה המים: פעולות ניטור שוטפות פעם בשבוע ימים בממוצע, שמטרתן לאתר דגירת זחלי יתושים במקווה המים, ואם והתגלתה דגירת זחלי יתושים, ביצוע פעולות הדברה המתאימות לסביבה.
- טיפול חד-פעמי במקווה מים שיש בו דגירת יתושים יצליח לפתור את הבעיה למשך מחזור אחד. במזג אוויר אופטימלי כעבור 8 ימים מהטיפול יבקעו לאוויר העולם יתושים שהוטלו כביצים מייד בתום הטיפול.
ערפול חם נגד יתושים בוגרים
יעילותו של ערפול נגד יתושים בוגרים בסביבת מגורים היא מוגבלת מאוד, ולעתים הוא אף מסכן את הציבור. כאשר מתפתחת בעיה בלתי נסבלת של יתושים בסביבת מגורים, יש לבצע סריקה יסודית של הסביבה במטרה לנסות לאתר את מוקדי דגירת היתושים, ורק אם הם לא נמצאו, ניתן לבצע ערפולים נגד היתושים. את הערפולים יש לבצע לתוך צמחייה. על פי החוק יש לקבל אישור מהמשרד להגנת הסביבה לביצוע ערפול חם נגד יתושים בסביבת מגורים.
עונת הפעילות וההתארגנות ללחימה ביתושים
שיא עונת הפעילות של היתושים מתחיל באביב, כאשר חלק משלוליות החורף טרם התייבש ובנחלי האכזב יש זרימת מים. פעילות היתושים נמשכת על פני כל הקיץ. ההצלחה בלחימה ביתושים תלויה באופן מוחלט בהתארגנות הרשות המקומית או הממשלתית, אשר צריכה לסגור חוזי עבודה שנתיים עם קבלני הדברה בכדי שישמרו את גדת הנחל נקייה מעשביה, להסדיר את דרכי הגישה למקווי המים במהלך הסתיו והחורף, ולדאוג ליבוש מקווי מים עונתיים ולהסדרת זרימת המים בנחלים במידת האפשר.
הקשר בין עשבים על גדות נחלים ליתושים
נחלים שעל גדותיהם גדלה עשביית בר מהווים מוקדי דגירה והפצה ליתושים. העשבייה מאטה את זרימת המים ומאפשרת לזחלי היתושים להתפתח בנחלים בתנאים הטובים ביותר מבחינתם, כשהם מוגנים מהמדביר שלא יכול לבצע פעולות ניטור וריסוס יעילות מבעד לסבך העשבייה. הטיפול בעשבייה על גדות הנחלים צריך להתבצע נגד עשביית החורף ונגד צמחי המים הגדלים במשך כל השנה בנחלים. האחריות על טיפול בעשבייה לאורך גדות הנחלים בארץ מתחלקת בין הרשויות המוניציפליות לבין רשות הניקוז. באופן מפתיע ניתן לראות בארץ נחלים שעל גדותיהם צומחת עשבייה ובתוכם דוגרים זחלי יתושים. אם אתם גרים בסמוך לנחל כזה, פנו לרשות האחראית עליו ודרשו טיפול.
עברות על חוק ופגיעה באיכות הסביבה
לעתים קרובות מתבצע הטיפול נגד זחלי יתושים על ידי אנשים שמעוניינים לפתור לעצמם את הבעיה באמצעים הזמינים העומדים לרשותם, והם משתמשים בדלקים למיניהם, שאותם הם שופכים על פני המים במטרה לחנוק את הזחלים. טיפולים אלה פוגעים באופן קשה באיכות הסביבה בכמה דרכים:
- הדלקים למיניהם אינם מיועדים להדברה. הם אינם מתפרקים, ממשיכם לזרום עם המים או להיספג באדמה, וגורמים לזיהום סביבתי.
- הדלקים צפים אמנם על פני המים אך הם אינם מתפזרים באופן אחיד ורציף, והם מאפשרים לזחלי היתושים לנשום דרך חלונות. תגובת "המדביר" בדרך כלל תהיה הוספת דלק נוסף.
קרבות שקולים וניצחונות בנוק אאוּט
בארץ קיים כל הידע והאמצעים הנדרשים לצמצם את בעיית היתושים. בשנות החמישים הצליחו בארץ לנצח את יתושי האנופלס. אמנם ניתן להגדיר זאת כניצחון פירוס מאחר שהוא הושג בעקבות ייבוש כל הביצות בארץ וזיהום רוב הנחלים במי ביוב. ואולם עם הבסת יתושי האנופלס נעלמה מהנוף הישראלי גם מחלת המלריה אשר הפילה חללים רבים.
בניגוד למקומות אחרים בעולם, כמו יבשת אמריקה או אפריקה, שיש בהם שטחי ביצה, נהרות אדירים, וג'ונגלים שלא ניתן לבצע בהם טיפולים נגד יתושים משיקולים כלכליים ומעשיים וכן משיקולי איכות הסביבה – בארץ ישראל הקטנטונת ניתן לפתור את רוב בעיות היתושים בדיוק מהסיבות ההפוכות – זה לא יקר, זה מעשי, וזה לא אמור לפגוע באיכות הסביבה. לכן, במקומות שיש בהם בעיית יתושים קשה, צריך לא פעם, במקום לחפש את הבעיה – לחפש את האחראי לבעיה, ולדרוש ממנו לעשות את עבודתו ולחסל את היתושים.