לכידת חולדות
נזקים למבנה
- כרסום מעברים לתוך מבנים ובתוכם, דרך קירות גבס, עץ, ובטון פריך.
- חפירת מחילות מתחת לרצפה גורמת לשקיעת מרצפות.
- כרסום צנרת מים העשויה מפלסטיק.
- כרסום חוטי חשמל ותקשורת וגרימת קצרים ושריפות.
- כרסום מערכות מיזוג אוויר וחדירה לתוך שרוולים. כרסום זה גורם לבריחת אוויר קר או חם, להגדלת צריכת החשמל ולירידת יעילות המיזוג. תמותת מכרסמים בתוך מערכת המיזוג גורמת לבעיות ריח קשות מאוד על פני שטחים נרחבים.
- כרסום בידודים של מקררים גורם לירידת יעילות הקירור ולעלייה בצריכת החשמל.
נזקים למזון
מכרסמים גורמים לנזקים למזון בשדה, לפני ואחרי הקטיף או הקציר; במחסנים, לפני עיבוד המזון; במפעלים, לפני, תוך כדי, ואחרי עיבוד המזון; בחנויות המזון, ובבית. הנזק נגרם מאכילת המזון ומהשחתתו על ידי הפרשות, ומפגיעה באריזות המזון.
פגיעה במשק החי
חולדות נוהגות לתקוף חיות משק כגון תרנגולות הנמצאות בתוך סוללות הטלה או חיות ללא יכולת תנועה.
פגיעה באדם
העברת מחלות
מכרסמים מעבירים לאדם מחלות בדרכים שונות.
פרעושים
דבר
חולדות משמשות כנשאיות של מחלת הדבר והן מעבירות את המחלה לאדם באמצעות פרעושים שניזונים מדם החולדה הנגועה ולאחר מכן עוקצים את האדם ומחדירים לגופו את חיידקי הדבר. בתנאים מסוימים מחלת הדבר עשויה להתפתח לממדי מגפה, כפי שקרה בעבר.
טיפוס
מחלת הטיפוס מועברת לאדם על פרעוש שעקץ חולדה החולה בה. במהלך העקיצה מפריש הפרעוש גללים עם חיידקי הטיפוס. העקיצה גורמת לאדם גירודים הגורמים לפצעים שדרכם חודרים חיידקי הטיפוס לגופו של האדם.
מחלת הטיפוס גורמת לחום, כאבי ראש, צמרמורות, ושטפי דם.
תולעים
תולעי סרט הנמצאות במעי הפרעוש מועברות על ידי פרעוש מתווך (וקטור) כשהוא נבלע על ידי האדם.
לפטוספורוזיס
מחלה המועברת על ידי מגע בשתן חולדות. המחלה גורמת להקאות, כאבי ראש, צמרמרות, כאבי שרירים, דלקות עניים ואף עשויה להתפתח לדלקת כרום המוח או לצהבת, ובמקרים מסוימים, בהעדר טיפול מתאים אף למוות. אבחון המחלה בעייתי מכיוון שהסימפטומים דומים לשפעת, ולכן כאשר במקום העבודה שלכם או בביתכם יש חולדות, ואתם חולים בשפעת, מומלץ לעדכן את הרופא המטפל בעניין החולדות. ניתן להידבק בחיידקי הלפטוספורוזיס גם על ידי נשימת אבק הנושא שתן יבש של חולדות חולות.
סלמונלה
מחלה המועברת לאדם על ידי הפרשות מכרסמים על מזון ועל משטחים להכנת מזון. המחלה גורמת לשלשולים, לחום, ולכאבי בטן, ובהעדר טיפול עשויה לגרום אף למוות . ניתן להידבק בחיידקי סלמונלה גם על ידי נשימת אבק הנושא שתן יבש של חולדות חולות.
כלבת
מועברת על ידי נשיכה ובהעדר טיפול נחשבת למחלה קטלנית. זוהי מחלה נדירה בקרב מכרסמים.
תקיפת חסרי ישע
חולדות נוהגות לתקוף חסרי ישע, כמו שיכורים, זקנים המרותקים למיטתם, תינוקות, או אנשים ישנים. התקיפה יכולה להסתכם בנשיכה שתקפיץ את האדם משנתו או בכרסום אברי גוף במקרה של חסר ישע. מקרים אלה נדירים יחסית אך הם בהחלט עשויים להתרחש. פעולות המניעה העיקרית היא להתקין בחלונות חדרי המגורים רשתות נגד חרקים, שישמשו כאמצעי ניטור לחדירת מכרסמים למבנה. אם זיהיתם סימנים לפעילות מכרסמים בבית, יש לפעול נגדם באופן מיידי ולהגן על ילדים וזקנים. אם ננשכתם על ידי מכרסם, עליכם לפנות לרופא.
פחד
- הופעת מכרסמים במקומות עבודה מעוררת פחד בקרב העובדים ומשבשת לעתים קרובות את שגרת הפעילות במקום.
- במקומות מסחר עשויה הופעת מכרסמים במהלך שעות העבודה לגרום לבריחת לקוחות ולפגיעה במכירות.
- הופעת מכרסמים בבית מגורים גורמת לחלק מבני הבית פחד רב, והתגובות יכולות להיות הינעלות בחדרים, בריחה מהבית, ועזיבה עד חלוף הסערה, ובמקרים קיצוניים עזיבת הבית לצמיתות.
סיכום ביניים, הערכת יכולות
השילוב בין התכונות השונות של המכרסמים, הנותנות להם מענה כמעט לכל אתגר שמציב בפניהם האדם, לבין תלותם בתשתיות האדם ובמזונו להישרדותם – יצר קשר בלתי ניתן לניתוק בין האדם למכרסמים. קשר זה גובה מן האדם מחיר גבוה בפגיעה ברכוש ותשתיות, במזון, ובחיי אדם. על מנת לצמצם את נזקי המכרסמים למינימום על האדם לפעול נגדם באופן שוטף, בהתמודדות ישירה עם מכרסמים הפועלים בסביבה, וחשוב מכך בביצוע פעולות מניעה סביבתיות נגד המכרסמים, שהם הנשק היחיד שיכול לפגוע במכרסמים, בשלושה מישורים:
- צמצום הנזקים
- פגיעה ביכולת ההתרבות
- צמצום יכולת ההתפשטות והחדירה לתוך מבנים ותשתיות.
בניגוד לטיפול הסביבתי, הרעלים אינם פוגעים ביכולת ההתרבות, אינם מונעים את חדירת המכרסמים למבנה, אינם מונעים נזק לרכוש, ומאידך גורמים להרעלות משניות.