הדברת תהלוכן האורן
תהלוכן האורן הינו חרק בעל גלגול מלא ומחזור חיים אחד בשנה. סביבת החיים שלו היא עצי האורן או על הקרקע בסביבתם, והוא ניזון ממחטים של עצי האורן. תהלוכן האורן הנו פרפר עש, המסכן את הציבור כשהוא נמצא בשלב הזחל. הזחלים חיים על עצי אורן וניזונים כאמור מהמחטים. פגיעתם באדם נגרמת על ידי שערות הפלומה הארסיות המכסות את גופם, המתפזרות באוויר כשנוגעים בזחל או כששערותיו נישאות ברוח פוגעות בעור או בריריות, נגרמות תופעות אלרגיות חריפות המצריכות לעתים טיפול רפואי.
זחלים בוגרים של תהלוכן האורן
הפגיעה יכולה להיות באדם בודד או בקבוצת אנשים המגיעים לנוח בצל עץ האורן הנגוע או בחורשות, או באנשים שבקרבת ביתם גדלים עצי אורן נגועים. לתהלוכן האורן מחזור חיים אחד בשנה, אשר בו טמונה נקודת התורפה שלו שאותה אנו מנצלים להדברתו, אך תכונותיו האחרות הופכות אותו לחרק קשה ויקר להדברה. פרפרי העש בוקעים מהגלמים בתחילת הסתיו, בסביבות חודש ספטמבר. כדרכם של עשים, פועלים הפרפרים בלילה, והם ממהרים להזדווג ולהטיל על צמרות העצים, בצמוד למחטים – גלילים קטנים המכילים ביצים, הגלילים דומים בצבעם לצבע הענפים והם נראים כהמשך הענף.
גליל ביצים של תהלוכן האורן
בסביבת חודש אוקטובר בוקעים מהביצים הזחלים שאורכם מילימטרים ספורים. הזחל עובר חמש דרגות, והוא פעיל במהלך כל חודשי החורף. הזחלים משתפים פעולה ביניהם. הם טווים על העץ קן מִקוּרי משי בצבע לבן. הקן, שהוא מעין סלסלה, משמש לזחלים בית המגן עליהם מפני טורפים ומפני הגשמים, והטמפרטורה בו גבוהה ביחס לסביבה והיא מאפשרת לזחלים לפעול בחורף. עד חודש ינואר הקן קטן מאוד, ולכן קשה לגלות אותו מהקרקע, בעיקר בעצים גבוהים. הסימן העיקרי לפעילות תהלוכן האורן הוא קבוצות מחטים צהובות שהזחלים מכרסמים.
הקנים הלבנים מתגלים על צמרות העצים בכל הדרם בחודש ינואר או פברואר. בשלב זה השהייה בסביבת העץ הנגוע נעשית מסוכנת. בדרך כלל פעילות של תהלוכן האורן תהיה בצד המזרחי והדרומי של העץ, שם הוא נהנה מקרני השמש החמימות במהלך היום.
כאשר הזחלים מגיעים לדרגה החמישית, הם מסתדרים בשיירות, ראש לזנב, ויורדים מהעצים לקרקע בתהלוכה הכוללת עשרות ולעתים מאות זחלים. תכונתם הייחודית – זחילה בשיירות ארוכות– מושכת המון תשומת לב ועלולה להיות מסוכנת לאנשים שאינם מכירים את תהלוכן האורן, העלולים להיפגע כשהם מתקרבים לראות את הזחלים היפים. בשלב זה מתחפרים הזחלים באדמה ועוברים את הגלגול השלישי מזחל לגולם, וממתינים במשך כל הקיץ מתחת לפני האדמה – עד לבואו של הסתיו, ואז בוקעים פרפרי העש ומתחילים מחזור חיים חדש. חלק מהגלמים עוברים תהליך הנקרא דיאפאוזה.
דיאפאוזה – התשובה של תהלוכן האורן
בתהליך זה חלק מהגלמים נשארים במצב של גולם. הם אינם בוקעים בסתיו שלאחר ההתגלמות אלא בסתווים שלאחר מכן, עד תשע שנים מיום ההתגלמות. הדיאפאוזה היא אחד הגורמים אשר מקשים על הלחימה בתהלוכן האורן, שכן גם אם בוצע טיפול מוצלח וכל הזחלים בשטח נפגעו, עדיין קיימת האפשרות שבשנה הבאה יבקעו פרפרים חדשים שהיו הדיאפאוזה במשך כמה שנים, והעץ או החורשה ייפגעו מתהלוכן האורן.
לתפוס את הזחלים עם המכנסיים למטה
מתי נבצע את ההדברה?
בשתי דרגות הזחל הראשונות פלומתם של הזחלים עדיין אינה רעילה, ובשלב זה, המתרחש בין החודשים נובמבר ודצמבר, ניתן להדביר את הזחלים מבלי לסכן את הציבור החי בסביבת העץ המטופל. בשלב זה הקן קטן וקשה לזיהוי מהקרקע, במיוחד בעצים גבוהים. כאשר מגיעים הזחלים לדרגה השלישית, בסביבות חודש ינואר, מתכסה גופם בפלומה הרעילה, ואז ביצוע הדברה נגדם יגרום לזחלים למות על העץ ולפזר את כל פלומתם באוויר, דבר שיחמיר את הבעיה. ברוב המקרים בגלל שהעצים גבוהים, לא ניתן לעקוב אחר דרגת הזחל ולכן נהוג לבצע את פעולת ההדברה עד לסוף חודש דצמבר. החל מחודש ינואר אפשר להניח שהזחלים עברו לדרגת הזחל השלישית, ופלומתם הפכה לרעילה, ואז מפוסק הטיפול כנגדם ואם מתגלים קנים של תהלוכן האורן על העצים, יש לבצע קיטום קן כפי שיתואר בהמשך. לא כל העצים נמצאים בבעלותם של גורמים בעלי עניין בביצוע טיפולים נגד תהלוכן האורן, והדבר יוצר מעין "שמורות טבע", שמתרחשת ממנה הדבקה חוזרת של עצים מטופלים הנמצאים בטווח תעופתם של פרפרי העש.
זיהוי תהלוכן האורן
היכולת לזהות עצי אורן הנגועים בתהלוכן האורן חשובה, מאחר שהיא מאפשרת להיזהר משהיה בסביבת עצים נגועים. למרות שפעילות של תהלוכן האורן מתרחשת ממש מעל לראשינו לעיתים קרובות קשה מאוד לזהות פעילות זו מהסיבות הבאות
- בחודשיים הראשונים לחייהם, פעילותם קשה באופן יחסי לזיהוי על ידי הציבור הרחב, במיוחד בעצים גבוהים ובחורשות צפופות, מהסיבה שהיקף הנזק שגורמים הזחלים לעץ קטן יחסית והוא מסתכם בקבוצות של מחטים צהובות.
- בסביבות חודש ינואר הופך הקן לגדול ולבן. זהו הסממן הבולט ביותר בנגיעות של תהלוכן האורן. סממן מוכר זה כמעט בלתי נראה עד אז, ולכן בעלי העצים עשויים לקבל את הרושם שאין צורך בביצוע פעולות הדברה, מכיוון שהם לא מזהים את הנגיעות.
- מקצת הגורמים הפרטיים, המסחריים והציבוריים בשטחם צומחים עצי אורן אינם מודעים לחשיבות בתזמון המדויק של ביצוע פעולות ההדברה, ולעתים הם פשוט מקבלים החלטה לא לבצע טיפולי מניעה הנחשבים ליקרים.
- בסוף החורף, כשהזחלים נוטשים את הקן, הוא משנה את צבעו מלבן בוהק לחום, ונראה כמו קבוצת מחטים יבשות. אין לגעת בקנים הנטושים מכיוון שהם עשויים לגרום לצריבות. אם הם מפריעים לכם, עליכם לקטום אותם על פי ההנחיות המופיעות בהמשך, ורצוי בעזרת גנן, יערן או מדביר מנוסה.
- דברים נוספים שניתן ללמוד מהקנים היבשים הוא שעשויה להיות על הקרקע בסביבת העץ בעיה של פלומת זחלים רעילה, ולכן לא מומלץ לנוח בצילם, ובשנים הבאות יש לבצע בעצים אלה טיפול נגד תהלוכן האורן, מכיוון שסביר להניח שהם ייפגעו מהגלמים שנמצאים בדיאפאוזה מתחת לעץ.
- באביב נשארים חלק מהעצים הנגועים בתהלוכן האורן ללא מחטים, ומצבם נראה רע, אך כעבור כמה חודשים מצליחים העצים להתאושש.
הדברת עש – יורים לכל הכיוונים
פעולות מניעה
כמו כל החרקים, גם תהלוכן האורן פועל בהתאם לעונות השנה, והוא מושפע ממזג האוויר: אך מכיוון שהפעילות מתרחשת על צמרות העצים, נמנע מאתנו לבצע פעולות ניטור יעילות, וגם כאשר מתגלה נגיעות, המעקב אחר דרגות הזחל אינה מעשית ברוב המקרים, מכיוון שעצים הם בדרך כלל גבוהים: לכן פעולות ההדברה נגד תהלוכן האורן מתבצעות על פי לוח השנה, וברוב המקרים ללא פעולות ניטור, כך שבפועל רוב העצים שמקבלים טיפול אינם נגועים.
בניגוד למזיקים תברואיים אחרים שאפשר לבצע נגדם פעולות מניעה סביבתיות בעלות יעילות גבוהה, נגד תהלוכן האורן אין כמעט פעולת מניעה סביבתית יעילה שניתן לבצע, למעט פעולות הדברה הכוללות את כל העצים בשטח הנתון.
חיילים, תלמידים, ותהלוכן האורן
לתהלוכן האורן יכולת פגיעה בקבוצות אנשים גדולות, ולכן בצה"ל ובמשרד החינוך קיימת הנחיה להימנע מלינה בחורשות אורנים, אלא אם כן יש ליערן אישור על ביצוע הדברה נגד תהלוכן האורן, מחודשים אוקטובר עד דצמבר של השנה הקודמת.
הדברת עש – הטיפול
בכדי להצליח בטיפול נגד תהלוכן האורן, עלינו להביא בחשבון כמה דברים:
- אם הטיפול הוא מניעתי?
המועדים הנכונים לביצוע טיפולי מניעה נגד תהלוכן האורן הם החודשים אוקטובר נובמבר ודצמבר. בחודשים אלה הזחלים נמצאים בדרגת הזחל הראשונה והשנייה, ופלומתם עדין לא הפכה לרעילה. לאחר מכן יש להימנע מפעולות הזרקת גזע. - האם הטיפול הוא טיפול בעץ נגוע? ואם כן, מהו התאריך המדויק של מועד הטיפול?
– אם במהלך חודש ינואר לא גילתם קנים על העצים, מחזור החיים היחיד של תהלוכן האורן פעל השנה לטובתכם, ובשנה זו לא תהיה נגיעות של תהלוכן האורן על העצים שנבדקו, ולכן אין צורך לבצע הזרקת גזע. אם גילתם קנים של תהלוכן האורן על העץ במהלך חודש ינואר, יש לבצע פעולות לקיטום קנים כפי שיתואר בהמשך. - באיזו עונה במהלך השנה צריך לבצע את הטיפול?
– העונה היחידה לביצוע הזרקות גזע היא בין אוקטובר לסוף דצמבר. - מהו גובהו של העץ ומהו קוטר הגזע?
– שימו לב לסעיף עצים נמוכים. - האם העץ או העצים בבעלותכם? האם הרשות העירונית מבצעת טיפולים נגד תהלוכן האורן על חשבונה? האם הטיפולים מתבצעים במועד הנכון, בין נובמבר עד סוף דצמבר?
- האם עצי האורן נמצאים בביתכם, בחצר השכנים, או בתוך שטח שאתם או בני משפחתכם נוהגים לפקוד באופן קבוע, שהנו בבעלות רשות עירונית, ממשלתית או פרטית, והאם מתבצעים בו טיפולים נגד תהלוכן האורן?
שיטות טיפול
הזרקת גזע
שיטה יעילה מאוד, המתאימה לעצים בודדים עד חורשות של אלפי עצים. אופן הביצוע: מטרת השיטה היא הזרקת זרחן אורגני סיסטמי לתוך הגזע בריכוז גבוה של 40–60 אחוזים, ובכמויות קטנות. החומר נספג בתוך העץ ועולה בעזרת צינורית ההולכה של העץ למחטים, מרעיל אותן, והזחלים שניזונים מהן מתים. כאמור העונה המתאימה לביצוע הזרקות גזע היא בין החודשים אוקטובר נובמבר דצמבר. אם הזרקת הגזע מתבצעת אחרי חודש ינואר, הזחלים שבאותה העת הם בין הדרגה השלישית לחמישית ימותו וייפלו מהעץ, והשערות הרעילות יתפזרו ויסכנו את האנשים שייכנסו לסביבה, ולכן הטיפול עשוי להחמיר את המצב.
אופן הביצוע: קידוח מספר חורים בגזע העץ, בקוטר של 8–10 מ"מ ובעומק של כמה סנטימטרים, בעזרת מקדח מוטורי, והזרקת זרחן אורגני לתוך החורים בעזרת מזרק מיוחד המזריק כמויות מדודות של חומר הדברה ישירות לתוך חורים הקדוחים בעץ
יתרונות השיטה
ניתן לטפל בעצים בודדים או בחורשות קטנות ומבודדות. הטיפול יכול להתבצע הן כטיפול ממוקד בעצים נגועים והן כטיפול מניעה בחורשות.
חסרונות השיטה
- עלויות גבוהות יחסית.
- שימוש ברעלים בריכוז גבוה ובכמויות גדולות.
- השפעות סביבתיות, בעיקר בהיבטים של פגיעה באויבים טבעיים שניזונים מהזחלים.
- סיכון הצוות המזריק.
האם צריך רישיון הדברה על מנת לבצע את הזרקות הגזע?
חומרי ההדברה המתאימים לביצוע הזרקות הגזע בעצי אורן, הם חומרים בעלי רישוי חקלאי שלא מצריך רישיון הדברה על מנת לרכוש אותם, כך שכל אדם יכול לקנות את החומרים ולבצע את הטיפול בעצמו: אך מאחר שמדובר בחומרי הדברה בעלי ריכוז גבוה מאוד, רמת הסיכון בהזרקות גזע היא גבוהה יחסית לפעולות הדברה אחרות, והיא מחייבת ניסיון וציוד בטיחות מתאים, שרכישתו מסתכמת במאות שקלים.
תאונות בהזרקות גזע
שימוש במרססים או במזרקים שאינם מתאימים, שהזרחן האורגאני פשוט מעכל אותם או את גומיות האטימה שלהם, דבר הגורם להתזה פתאומית של זרחן אורגני על גופו של המדביר. במהלך הזרקת חומר ההדברה לתוך החור מותז לעתים על גופו או על עיניו של המדביר חומר הדברה. הטיפול בחומר ההדברה מסוכן עקב רעילותו הגבוהה.
ריסוסים מהאוויר
שיטת טיפול נוספת מבוססת על תכשיר המורכב מחיידק בצילוס תורגינסיס (BT), שהוא, כאמור בפרק רעלים ורעילות, חומר סלקטיבי הפוגע בקבוצת הזבובאים והפרפראים ואינו רעיל לבעלי דם חם ולְרוב החרקים האחרים. נהוג לרסס את ה-BT מהאוויר על חורשות ועל יערות, גם בסביבת מגורים, והוא לא פוגע בבני אדם. מועד ביצוע – חודשים נובמבר-דצמבר.
יתרונות השיטה
- חומר הדברה סלקטיבי שאינו מרעיל את הסביבה אלא רק את זחלי תהלוכן האורן.
- ה-BT לא פוגע באויבים הטבעיים של תהלוכן האורן.
- ניתן לכסות שטחים גדולים, כגון חורשות או יישובים כפריים בריסוסים מהאוויר, שהם זולים יותר מטיפול בהזרקת גזע בשטח נתון.
- החומר אינו רעיל לבעלי דם חם.
חסרונות השיטה
- רוחות וגשמים פוגעים באיכות הטיפול.
- העלויות גבוהות כשמדובר בחורשות קטנות או בעצים בודדים.
- הציבור נרתע ממטוסי ריסוס שטסים מעל ראשו, דבר המצריך הסברה רחבה.
- השילוב בין כל הסיבות הרשומות מעלה גורם לכך שבפועל בחלק מהחורשות המרוססות מהאוויר נשארת נגיעות חלקית, שמתגלה בדרך כלל כאשר הזחלים הם בדרגה שלישית ומעלה, ואז במובן מסוים כבר מאוחר מדי.
טיפול בעצים נגועים
למרות הקריאה בפרק, או בעקבותיו – איתרתם נגיעות של תהלוכן האורן על אחד העצים בחצר. מה עושים? עד חודש ינואר ניתן לבצע הזרקת גזע, והבעיה תיפתר. לאחר חודש ינואר לא מומלץ לבצע הזרקת גזע, מכיוון שהבעיה עשויה להחמיר עקב הגעתם של הזחלים בדרגה השלישית ומעלה, ומעצם היותם מכוסים בפלומה רעילה כאמור. לכן מה שנותר לעשות הוא אחד משני הדברים הבאים:
- לתת לתהליך להסתיים תוך כדי הימנעות מכניסה לאזור הנגוע, ובשנה שלאחר מכן, לבצע הזרקת גזע בחודש נובמבר.
- לבצע קיטום קנים, שהנו עבודה מסוכנת ויקרה באופן יחסי.
קיטום קינים של תהלוכן האורן
יש להצטייד בסולם או במנוף בהתאם לגובה העץ, במזמרה לקיטום ענפים, בבגדי מגן ובמשקפי מגן לעיניים. אופן הביצוע: בדקו את כיוון הרוח ועקבו אחר שינוי כיוון. התמקמו בהתאם, עם הגב לרוח. אם יש לכם צוות עבודה, מקמו אותו עם הגב לרוח ביחס לעץ. כעת התקרבו לענף שהקן מחובר אליו, וחתכו אותו, בדגש על כך שהענף לא ייפול לקרקע – כדי לא לפזר שערות הפלומה של הזחלים. שימו לב שהענף לא ייפול עליכם. שרפו את הענף ואת הקן, וקברו אותם באדמה. העבודה מסוכנת באופן יחסי ומומלץ כי רק גנן מנוסה או מדביר יבצעו אותה. מועד הביצוע – החל מחודש ינואר.
האם לטפל בעצים נמוכים?
נגיעות של תהלוכן האורן יכולה להתרחש גם בעצים קטנים שזה עתה ניטעו, ונגיעות זו מסוכנת יותר, מכיוון שהיא בגובה אדם. כל עוד העץ לא עבר את גובה ה-2–3 מ', אפשר לבצע בקלות יחסית פעולות ניטור לאיתור נגיעות, ורק אם מתגלה נגיעות, לבצע טיפול באחת השיטות. היתרונות בכך הם חיסכון רב בכסף והימנעות מטיפול ומשימוש מיותר ברעלים. החסרונות מתבטאים בכך שאם אינכם יודעים מה לחפש ומתי, אתם עלולים להיתקע עם זחלים בדרגה שלישית עד חמישית, על כל המשתמע מכך. פעולת הניטור וקיטום הגללים צריכות להתבצע בסביבות חודש נובמבר, על ידי מדביר, יערן, או גנן, המנוסים בתחום.
זחלים עם פלומה – התראת שווא
לעתים מתגלים זחלים עם פלומה זוחלים על הקרקע, על צמחייה, על קירות מבנים או בתוכם, בחלק מהמקרים מדובר בזחלים בודדים ובחלק אחר של המקרים מדובר בריכוז של זחלים על הקרקע.
חלק מהציבור מזהה את הזחלים האלה כתהלוכן האורן. בסוף החורף נמצאים זחלי תהלוכן האורן במשך מספר ימים על פני האדמה בסביבת עצי אורן, ולרוב הם נעים בשיירות צמודות ראש לזנב. כל שאר הזחלים בעלי הפלומה שאתם רואים אינם זחלי תהלוכן האורן, והם לא צריכים להדאיג אתכם. בכל מקרה עדיף לא לגעת בהם, משתי סיבות:
- אולי מאחורי צבעי האזהרה והפלומה יש אמת. ייתכן שחלק ממיני הזחלים אכן רעילים, ולכן יש להימנע מלגעת בהם בידיים חשופות.
- אם אתם אוהבים פרפרים, הניחו לזחלים הפלומתיים לנפשם, ובפעם הבאה שתפגשו אותם הם יהיו פרפרים יפים.
שאלות ותשובות
- מהו היקף הבעיה בארץ?
הבעיה קיימת בארץ מהנגב ועד הגליל, כולל השפלה, השרון ואזור ירושלים. - יש לי עץ בודד בחצר בגובה 15 מ' שמעולם לא היה נגוע בתהלוכן האורן. האם לבצע טיפול מניעה?
בהחלט כן. בכל שנה. מתגלים מוקדים חדשים של תהלוכן האורן. למרות שעלויות הטיפול לעצים בודדים הן יקרות בלי פרופורציה למשך הזמן ולכמות חומר, הטיפול בקיטום קנים יקר הרבה יותר. - חודש ינואר עבר. האם כדאי בכל זאת לבצע טיפול מניעה בהזרקת הגזע?
בהחלט לא. אם לא התגלתה נגיעות אחרי חודש ינואר, כנראה שהשנה עברתם את תקופת ההידבקות, אשר מתרחשת פעם בשנה, בחודש ספטמבר. אם התגלתה נגיעות בחודש ינואר, מומלץ לבצע קיטום קנים ולא הזרקת גזע, מכיוון שהזחלים הגיעו כנראה לדרגה השלישית, ואם הם ימותו על העץ, פלומתם הרעילה עלולה להתפזר בסביבה.